"Nest of Dragons" leert deltavliegen

Hier plaats ik mijn persoonlijke ervaringen van mijn lessen deltavliegen. Ik hoop op deze wijze andere beginners te helpen en eventueel mesnen die twijfelen te overhalen om ermee te beginnen.

9.8.06

zevende lesdag / een ophoping van fouten

Vandaag was het echt een tegenvaller. Het weer zat tegen (regen) en ... ik deed van alles verkeerd.

Er waren maar weinig lesvolgers. Enkel Elmer met dochter Berber en ik (vergezeld deze keer van mijn twee kinderen). Ik dacht dat het een goede dag ging worden met veel vluchten. Ja, deels gelijk. In de voormiddag veel vluchten
gemaakt, maar ... een goede dag was het echt niet te noemen. Ik maakte te veel fouten.

Volgens Pieter maakte ik volgende fouten:
  1. Ik corrigeerde niet tijdens het lopen op de wind van links (ik startte terug op die smalle schans)
  2. ik liep niet energiek genoeg
  3. tijdens het vliegen zwampte ik van links naar rechts
En helaas, het verbeterde niet echt veel gedurende de dag. Ik heb een paar vluchten gemaakt waarbij ik wel krachtig liep en waarbij ik wel in het aanlopen corrigeerde. Maar ... Pieter was niet onder de indruk. Ik vroeg me af ... WAAROM LOOPT DIT FOUT?

Mogelijkheden waren:
  1. de wind is anders boven als dat Pieter dacht
  2. de vleugel reageert traag op mijn sturingen
  3. de piloot sucks!
Pieter was zelf curieus want hij wou dit toestel meenemen naar de stage in Roemeniƫ. Het was niet het gebruikelijke toestel waar ik mee vloog. Dus ... het zou kunnen dat het aan het toestel lag. Pieter starte en maakte een perfecte vlucht. Mooi rechtdoor en was snel van de grond. Dus ... de eerste twee redenen waren ontkracht. Helaas was de derde reden de echte en was de fout puur en alleen bij mij te zoeken.

Ik ging even kijken wat er bij mij anders was. Ok, ik was nu vergezeld door mijn kinderen. Was ik voorzichtiger omdat mijn kids hier rond liepen? Neen, dat was het niet. Want ik dacht echt dat ik alles gaf wat ik in mijn lijf had. En toen stoot het me te binnen! Alles wat ik in mijn lijf had ... na een dag met de kids naar de Efteling geweest te zijn en nog laat opgebleven ben. Dus vermoeid en niet uitgeslapen. Verdikke, zou de reden zo eenvoudig kunnen geweest zijn? Euh ... ik vrees van wel.

Ik heb een goede les geleerd. Sta aan de start van een vliegles of lange vlucht met een uitgerust lichaam en wakkere geest!

Elmer en Berber hadden een initiatiedag. Ik heb Elmer zien van de grond gaan in de voormiddag. Hij was er terecht apetrots op. Berber had wat meer moeite met de vleugel. Uitleg daarvoor is heel simpel. Berber was de lichtste piloot die ik op de leshelling zag. Ze had gewoonweg niet de kracht om die zware vleugel te plaatsen waar zij het wou. Hoe dan ook... het leek wel dat ze er pure fun in had.