"Nest of Dragons" leert deltavliegen

Hier plaats ik mijn persoonlijke ervaringen van mijn lessen deltavliegen. Ik hoop op deze wijze andere beginners te helpen en eventueel mesnen die twijfelen te overhalen om ermee te beginnen.

24.6.06

Raad gekregen ivm de aanschaf van een eerstre deltavleugel

Vandaag had ik de gelegenheid om Pieter, mijn instructeur, raad te vragen ivm met de aankoop van een deltavlieger.

Ik had een Finsterwalder Funfex in gedachten. Maar dat werd me afgeraden. Niet omdat ik hem niet zou baas kunnen na een serie hoogtevluchten, maar omdat Pieter ook weet wat mijn uiteindelijke doelstelling is, namelijk ... het gebruik van een gemotoriseerd harnas.

Zijn opinie over de Funfex was duidelijk. Ja, is te controleren bij landing en vertrek door zijn stabiel karakter. Maar ... dan wel enkel bij lichte windsterktes. Als je ermee aan de duinen staat met een stevi
ge wind, dan is hij vertrokken vòòr jij het wilt. Helaas kan hij met zijn 95 kg maximaal inhaakgewicht die motor later niet dragen.

De Perfex heeft een lager glijgetal (met andere woorden: zakt sneller) en een lagere topsnelheid, maar ... hij kan 105 kg dragen. Deze vleugel zou meer mijn ding zijn als ik echt bij een Finsterwalder wil blijven voor zijn korte inpakking.

Per toeval zag ik daar net in Boom juist een Perfex staan. Een oude student van Pieter had die net meegebracht. Ik heb hem helaas niet in ac
tie gezien. Het was bijna windstil met soms zelfs rugwind. De eigenaar van de Perfex zei dat hij hem hoofdzakelijk enkel volledig kort inpakt als hij voor langere tijd moet opgeborgen worden. Het was voor hem de gewoonte om het lang in te pakken als hij tussen twee dagen vliegen nog effie de vleugel moest transporteren. Maar ... ik zag hem daar staan op de parking met die ladder op zijn auto en ... dat ding wil ik net verwijden. Ja ja, noem me maar eigenwijs. Ik heb nu eenmaal mijn eigen visie op vanalles. ;^)

Dus ... ik denkt dat ik op zoek ga naar een Perfex. Het leuke aan deze vleugel is dat hij ondanks zijn laag percentage dubbele bedoeking tot een betere glijhoek heeft dan sommige vleugels met meer dubbele boek. Ok, het zal niet de ideale vleugel zijn om even met mijn motor later mijn vader die 80 km ver woont te bezoeken, maar ... ik kan later nog steeds overstappen naar een meer performante vleugel. Die kosten wil ik nu nog niet maken.

De bijgevoegde fotos komen van de site van Finsterwalder.